Ring på telefon: +45 96 30 17 00
PORTRÆT: På samme vej i Aalborg-postnummeret 9220 holder to samarbejdspartnere til. I knap 40 år har Uni-way A/S og den mere end 100 år gamle teglproducent, Randers Tegl, kørt parløb. Mange ting er selvsagt løbet igennem åen siden 80’erne, og innovation er nøgleordet for denne artikel.

Mod slutningen af 2023 forlængede Uni-way A/S og Randers Tegl samarbejdsaftalen.

Samarbejdet mellem de to Aalborg Øst-beliggende virksomheder har kørt i omkring 40 år. Vores disponent, Jan Rømer, har været med i hele perioden. Ja, faktisk helt tilbage til dengang, han arbejde hos UniFragt – den ene af de to transport- og speditionsvirksomheder, som i 1992 blev fusioneret til det, man i dag kender som Uni-way A/S.

Med Randers Tegls status som familieejet virksomhed i 4. generation er ledelsen tæt på i det daglige. Det bemærker eksportservicemedarbejder, Jan Nielsen og kundeservicechef Soon D. Olsen, og begge parter ser en stor fordel i, at der er kortere fra tanke til handling, hvad angår beslutningstagen.

Længere oppe ad Mineralvej holder Uni-way A/S til, og begge parter er enige i, at det er en stor fordel. Ikke mindst også for samhørigheden mellem virksomhederne, hvilket pointeres af 2x Jan. Med kun 500 meters afstand mellem samarbejdspartnerne er det let at stikke hovederne sammen, hvis projekter eller forbedringer skal diskuteres.

Et andet fællestræk er, at der hos begge virksomheder er en stor medarbejderkontinuitet. Vi har allerede været inde på Rømers mange år i branchen, men også hos Randers Tegl er der en række medarbejdere, der har arbejdet samme sted igennem en længere årrække. Jan Nielsen har f.eks. været ansat siden midt-90’erne. I den forbindelse bliver der fra begge parter talt om stoltheden over at repræsentere sit firma.

Når det er sagt, må ancienniteten aldrig blive en sovepude, for begge parter og samarbejdet kræver at der nytænkes og optimeres, så man kan fastholde en konkurrencedygtig position.

”Det er rigtigt, at det udstråler troværdighed og tillid, men nu skal det heller ikke lyde som, at det er sådan et gammelt ‘støvet’ firma. Det skal jo kombineres med, at der kommer nye folk til med nye idéer. Det, at de ser anderledes på tingene, er jo også med til at udvikle os som virksomhed. Det føler vi, at Uni-way også gør,” siger Soon D. Olsen.

Udviklingen i samarbejdet

Hos Randers Tegl er forholdet mellem hjemme- og eksportmarkedet omtrent ligeligt fordelt, men tilbage i start- og midt-80’erne, da Randers Tegl havde til huse i nogle lidt mere ydmyge rammer på førstesalen i en villalejlighed i Hasseris, fyldte hjemmemarkedet mere end 85%. Det var her, Jan Rømer første gang stiftede bekendtskab med teglvirksomheden.

I sen-80’erne gik det stærkt med at oparbejde nye markeder, og Tyskland blev en kickstarter til at øge eksportdelen. Siden er det kun gået én vej, hvor begge parter har spillet hinanden gode. I hvert fald krediterer Rømer Randers Tegl for vores positive udvikling og vice versa, og helt konkret nævner Jan Nielsen vores specialleveringer.

”Det har været en kæmpe faktor for Uni-ways udvikling, specielt med vores åbne biler og kranbiler til Norge. Det var jo på opfordring fra Randers Tegl, at vi startede med at køre disse transporter. Det har så taget noget mere med sig, hvor vi også har andre kunder i Norge – og i Sverige for den sags skyld,” fortæller Jan Rømer.

Kraneksport var på ingen måde udbredt i samarbejdets spæde start omkring 1985. Dengang foregik det i store træk manuelt med kærrer og slisker, og her var en vægt på 30 tons ikke ualmindeligt. Det var arbejdsvilkår, man selvsagt ikke kunne byde chaufførerne, og ofte var der også udfordringer med udstyr og tidsplaner. Da først kraneksporten så dagens lys, tog det i den grad fart. Ser man udelukkende på Norge, vurderer Rømer, at 95% af leveringerne foregår med kran.

Uni-way A/S leverer mur- og tagsten for Randers Tegl fra Danmark og Tyskland til Norge og Sverige.

Eksport uden for Skandinavien

Randers Tegl har salgskontorer i Skandinavien og Tyskland, men har mange forhandlere og agenter i bl.a. England og Belgien, mens der arbejdes intenst med at lande Finland som eksportmarked.

Uden for Europa bliver der eksporteret mursten til eksklusive byggerier. Det absolut mest eksklusive produkt tæller bl.a. en aflang mursten kaldet Ultima. De eksporteres typisk til lande som Australien, USA, Canada og Sydkorea.

Bæredygtighed og nytænkning

I februar 2024 kunne Randers Tegl melde ud, at man har indgået et strategisk og kommercielt samarbejde med virksomheden Genbrugssten. Brønderslev-virksomheden specialiserer sig i at rense gamle mursten fri for mørtel, så mursten fra nedrevne 50’er huse kan få nyt liv i nye byggerier. Et andet element i aftalen er, at Randers Tegl og Hammershøj Teglværk kan knuse de kasserede mursten, for at benytte dem i produktionen af nye.

Foruden det æstetiske udtryk, der er forbundet med at blande nye og gamle mursten, så er der også den grønne omstilling for øje.

Seneste skud på miljøstammen er initiativet ReClay, hvor Randers Tegl indsamler teglbrokker, som ikke kan anvendes direkte til ny produktion. Tidligere ville teglbrokkerne måske blive brugt som vejfyld eller ende i deponi, men med implementeringen af ReClay er der udviklet en teknik, hvor 30% af de knuste teglbrokker bliver benyttet i produktionen af nye mursten.

Initiativet er medvirkende til, at både naturen skånes, og at mængden af byggeindustriens affald reduceres. I ReClay-serien er der blevet introduceret to nye typer mursten.

Randers Tegls nyeste initiativ, ReClay // Fotos: Randers Tegl

Af andre miljøtiltag er der CO₂-målsætninger. I den forbindelse kunne Rømer fortælle om HVO-diesel (biodiesel). Det kan være med til at reducere CO₂-regnskabet betragteligt. Et bæredygtigt alternativ til fossile brændstoffer er naturligvis fordelagtigt, når det kommer til at levere gods til større byer.

Et 40 års jubilæum for samarbejdet er lige rundt om hjørnet, og selvom der stilles stadig større krav til transporter, er begge parter enige om, hvor essentielt det er med nytænkning. Randers Tegls miljøtiltag med det strategiske samarbejde med Genbrugssten samt udviklingen af ReClay-teknikken er et stort skridt på vejen.

Der er et begyndende generationsskifte i gang blandt Uni-way A/S’ disponenter, så håbet om et fortsat langvarigt samarbejde lever i bedste velgående, med ambitionerne om at udvikle samarbejdet mellem de to ‘naboer’. 

FAKTA

Kilde: building-supply.dk og randerstegl.dk

Video: Randers Tegl