Ring på telefon: +45 96 30 17 00
Andreas B. Virenfeldt (t.v.), Emil Bjeldbak og Lasse Bøye Christiansen // Foto: Martin Pedersen
I dette interview kommer Emil, Lasse og Andreas ind på, hvordan det er at være speditørelev hos Uni-way, når det også skal balanceres med uddannelse i Århus. Relationers betydning for karrierevalg fylder ligeledes en del i samtalen.

For at sætte fokus på, hvordan det er at være speditørelev hos Uni-way, har vi sat tre af vores elever – Emil Bjeldbak, Lasse Bøye Christiansen og Andreas B. Virenfeldt – stævne til en samtale om, hvorfor de netop gør karriere i denne branche. Hvordan de hver især kan drage nytte af den viden, de får på uddannelsen sideløbende med hverdagen i virksomheden, samt de sociale aspekter ved at arbejde hos Uni-way. Apropos det sociale, kan vi afsløre, at det har haft en vis betydning i valget af karrierevej.

19-årige Emil arbejder i kontinentafdelingen, mens 22-årige Lasse til daglig sidder med eksport i Sveriges-afdelingen. Endelig er Andreas, 23, tilknyttet specialtransport-afdelingen med import fra Skandinavien.

”Mine arbejdsopgaver er i øjeblikket at sidde med import i kontinentafdelingen, hvor vi laver bookinger og faktureringer, samt at aflaste de andre medarbejdere i afdelingen,” fortæller Emil Bjeldbak.

Lasse og Andreas varetager langt hen ad vejen mange af de samme opgaver, men en del af jobbeskrivelsen i Sveriges-afdelingen er også at udføre disponentarbejde.

»Jeg fik muligheden for at søge jobbet hos Uni-way igennem mit netværk, og muligheden var tiltalende allerede fra første minut. Jeg blev kun yderligere bekræftet, efter samtalen med Claus Madsen og Jakob Holm«

Lasse Bøye Christiansen om relationers betydning for valg af job

Netværk medvirkende til at ”lande” job

Undervejs i interviewet kom eleverne hver især ind på, hvor vigtig en rolle relationer spiller, i forhold til valget af uddannelsen. Alle tre nævner undervejs i interviewet, at nære relationer – f.eks. gennem fritidsinteresser – har fået afgørende betydning, hvad angår deres karrierevej.

”Det kommer primært gennem min fodboldtræner, som også har været speditør i en del år. Han har kun snakket godt om jobbet, og det er den vej, jeg er kommet ind i det,” udtaler Andreas B. Virenfeldt.

Emil nævner, at flere af holdkammeraterne i fodboldklubben IF Skjold Sæby arbejder som speditører, ligesom der også er kendskab til branchen via familien, eller som Lasse beskriver det: ´nogen, der kender nogen, der kender nogen…” Netop denne tilgang synes at være vigtigt for de tre elever.

”Jeg fik muligheden for at søge jobbet igennem mit netværk, og muligheden var tiltalende allerede fra første minut. Jeg blev kun yderligere bekræftet, efter samtalen med Claus Madsen og Jakob Holm,” siger Lasse Bøye Christiansen, som derudover fortæller, at han er glad for de udfordringer, der er i speditørjobbet hos Uni-way.

Sparring med andre elever er vejen frem

Lasse og Emil har allerede været på skoleophold sideløbende med jobbet, mens Andreas i uge 41 indledte sit skoleophold i Skåde syd for centrum af ´Smilets by´. I løbet af to år på speditøruddannelsen fylder skoledelen otte til ti uger, hvor der vil være en række basisfag, så som generel spedition og salg og service. Derudover kan der vælges tre til fem valgfag.

De fortæller desuden, at de har flere logistik-orienterede valgfag, mens de også har valgt fagene transport ret, speditionsøkonomi og farligt gods.

Teoridelen er ganske vist bred, og selvom det ikke nødvendigvis er alt det teoretiske, de kan bruge hos Uni-way, kan Emil og Lasse sagtens lade sig inspirere, når de sparrer med elever fra andre virksomheder. Når det er sagt, er der naturligvis stor forskel i arbejdsgangene fra virksomhed til virksomhed, fortæller Lasse og Emil.

Uden for arbejdspladsen er der mulighed for at deltage i en række arrangementer og sociale tiltag. Nogle kollegaer spiller morgen-badminton, andre duellerer i padeltennis, fortæller Andreas, alt imens Lasse og Emil har været ude at se AaB og Aalborg Håndbold med de billetter, vi har til rådighed hos Uni-way.

”Det er vigtigt, at vi som virksomhed påtager os det ansvar, det er at uddanne elever i branchen. Vi har dermed også muligheden for at forme og oplære dem i den kultur, vi har hos Uni-way A/S, hvor målet altid vil være en fastansættelse efter endt læretid. Desuden er de unge mennesker altid et frisk pust i hverdagen,” udtaler Claus Madsen, administrerende direktør i Uni-way A/S.

Vores elever skal fortsat balancere mellem skole og job frem til foråret 2024.